Bedava Sohbet

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sohbet odalarına bağlanın bedava sohbet edin, yeni arkadaşlıklar kurun.
Play Store App Store

Sohbet Girişi

* Şifreniz yoksa boş bırakın.

Masaüstü üzerinden bağlanmak için mirc indir.

Adıyaman Sohbet Odaları - TRSohbetim - Sohbet , Chat , Mobil Sohbet


Adıyaman Sohbet Odaları

Adıyaman Sohbet Odaları içerisinde Sohbet Chat yapmaya başlamadan önce Adıyaman ilimizi tanıyalım. İlimizi tanıyalım ki hangi oda içerisinde Sohbet edeceğimizi önceden bilelim.

Adıyaman

Adıyaman, aynı isimli ilin merkez ilçesidir.

Etimoloji

Yerleşimin eski adı Hısnımansûr (Mansur’un kalesi) olup, Cumhuriyet döneminde bugünkü adını almıştır. Adının 7. yüzyılda buraya gelen Emevî kumandanlarından Mansûr bin Ca’vene’den geldiği düşünülmektedir. Başka bir rivayete göre bu isim Abbâsî Halifesi Mansur’un adından gelmektedir.

Tarihçe

Uzun yıllar boyunca Hısnımansûr adıyla anılan şehrin içinde olduğu bölgede yerleşimin tarihi oldukça eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Bölgede tarih boyunca Hitit, Hurri, Mitanni, Kummuh, Asur, Pers, Seleukos, Kommagene Krallığı ile Roma ve Bizans hakimiyeti görülmüştür. 7. yüzyıldan itibaren İslâm akınları bölgede görülmeye başlamış ve 670 yılında yerleşiminde içerisinde olduğu bölge Emevî hakimiyetine geçmiştir.

Emevî kumandanlarından Mansûr bin Ca’vene tarafından bugünkü kale inşa ettirildi. 758’de Abbâsî egemenliğine geçen Hısnımansûr, 926-958 yılları arasındaki Hamdaniler döneminden sonra yeniden Bizans hakimiyetine geçti. 11. yüzyılda Türk akınlarına uğrayan yerleşim, ilk defa 1066’da Selçuklu kumandanı Gümüştekin tarafından alındı. Artuklu, Eyyûbî ve Selçuklu, İlhanlı, Akkoyunlu, Dulkadiroğulları ve Memlüklü hakimiyetinden sonra 1515 yılında Osmanlı egemenliğine geçti.

Osmanlı idaresinde 1519’da Maraş eyaletine bağlı sancak olan yerleşim, 1531 yılında Elbistan sancağına bağlı bir kaza haline getirildi. 1519 yılında yerleşimin ilk tahririnde 1000 civarında Müslüman nüfusun yanında yerleşimde 400 civarında da Gayrimüslim nüfus bulunmaktaydı. Hısnımansûr, 1563’te yeniden Maraş’a bağlandı ve uzunca yıllar bu konumda kaldı.

Tanzimattan sonraki düzenlemede 1841’de kaza olan yerleşim, 1849’da Diyarbekir vilayetine bağlı bir sancak durumuna getirildi. 1859’da Malatya sancağına, 1883’te de Harput Vilayeti’ne bağlandı. Cumhuriyet döneminde Hısnımansûr, 1923’ten 1954 yılına kadar Malatya’nın ilçesi olarak kaldı. 22 Haziran 1954’te Adıyaman ilinin kurulmasıyla merkez ilçe oldu.

Atatürk Barajı’nın büyük bir kısmı Adıyaman ili sınırları içerisinde yer alır.

Daha önceleri merkeze bağlı Esentepe köyü, 2004’te mahalleye dönüştü.

Adıyaman’da Gezilecek Yerler Neresi?

  1. Nemrut Dağı
  2. Cendere Köprüsü
  3. Pirin Ören Yeri
  4. Saffan Bin Muattal Turbesi
  5. Su Gözü
  6. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
  7. Adıyaman Müzesi
  8. Sofraz Ören Yeri
  9. Adıyaman Ulu Cami
  10. Abuzer Gaffari Türbesi
  11. Zeynel Abidin Türbesi
  12. Adıyaman Yeni Pınar Camii
  13. Aile Kent Sineması
  14. Keleş Konağı


Yazar: admin

Görüntüleme: 317 defa

Kategori: Genel

Yayınlanma Tarihi: 31 Ocak 2023

Cevap bırakın